Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
w ogóle nie są potrzebne żadne apostille czy coś w tym stylu

ja mieszkam z żoną w Norwegii i nie trzeba nam żadnego apostille

od czasu rejestracji na policji , poprzez urząd podatkowy nikt nie wymagał od nas żadnego apostille

ale jak już mówię -- jak się języka nie zna to nawet zaświadczenie od trzech sąsiadów będzie wymagane i różne inne takie duperele

ale co mi tam ja za to nie płace , nigdzie nie chodzę po urzędach a i tak mam wszystko tak jak ma być

durne ci//ule !!! hehehehe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Właśnie.. do czego niby potrzebne wam te apocośtam było?? Ja jestem "świeżą" mężatką i nigdzie na całej drodze papierkowej, nikt niczego takiego od nas nie wymagał, a załatwialiśmy to raptem kilka tyg. temu. Jedyny papier, który był potrzebny to europejski akt ślubu, a ten za friko wystawił nam Urząd Stanu Cywilnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
one chyba musiały to mieć bo wcześniej mogły mieć nr personalne jako nie mężatki i z tond ta zmiana na mężatki ..przypuszczam niech potwierdzą czy tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
widzisz Jansa -- każdy ma swój rozum

nie wiem po co to wszystko ale dobrze -- niech sobie utrudniają życie de//bile

a ty Jasna , masz może autograf Lenina ?? bo słyszałem że trzeba posiadać takie coś razem z zaświadczeniem od trzech sąsiadów

oczywiście wszystko to i inne cuda --- Only in Norway hehehehe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nic w tym stylu Izzy

otóż podczas łączenia rodzin na policji , należy przedstawić akt małżeństwa do składanego wniosku i tyle , oprócz tego nowe dokumenty ( paszport albo dowód ) z nowym nazwiskiem

i nie trzeba żadnych cudownych apostille

czy hu///j wie co tam jeszcze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
powiatowy myśliciel napisał:
widzisz Jansa -- każdy ma swój rozum

nie wiem po co to wszystko ale dobrze -- niech sobie utrudniają życie de//bile

a ty Jasna , masz może autograf Lenina ?? bo słyszałem że trzeba posiadać takie coś razem z zaświadczeniem od trzech sąsiadów

oczywiście wszystko to i inne cuda --- Only in Norway hehehehe

oj autografów to mam masę.. serio

Tylko, mnie ciekawi, bo może faktycznie są jakieś inne warunki, okoliczności itp. dla ktorych to ustrojstwo jest wymagane.. Ja pierwsze o tym słyszę, ale wiadomo, że obcykana w tych rzeczach nie jestem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
po jakimś czasie przychodzi tzw. registrerigsbevis z policji dla małżonka (żony, czy dzieci) i zap//ierdala się do urzędu podatkowego z dokumentami

tam pisze się podanie o kartę podatkową i najlepiej od razu zgłosić adres zamieszkania (należy wypełnić druk ) czyli należy zgłosić przyjazd do Norwegii (meld flytting til Norge) www.skatteetaten.no/no/Alt-om/Folkeregis...-flytting-til-Norge/

no i to by było na tyle , dodam jeszcze że w skattataten zaznacza się jeszcze stan cywilny w wypełnianych drukach (gift) dla małżeństw

i cała filozofia

i nie wiem kór///wa po co wam jakieś scchu///jałe apostille ? hehehehe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie jestem adwokatem Jasna

ale przerabiałem ten wątek na własnej skórze

w Norwegii jestem już 14 lat

więc możesz mi wierzyć albo nie

ale przez te lata nie spotkałem się z czymś takim -- i jakoś do tej pory urzędy mają moje dane osobowe co do stanu cywilnego itd ...,

ale jak ktoś się uprze to nawet gó///wno w pazłotku zaniesie do urzędu bo tak pewnie trzeba
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
widzę ,że muszę ci to po kolei napisać tak jest jak opisałeś mąż jest w nor przybywa żona ale jak jest jeśli w nor jest chłopak i w nor jest dziewczyna i już mają wszystko pozałatwiane oboje pracują ...spotkali się tu na miejscu pojechali do polski wzieli ślub i cooooooooooooooo
mają zrobić łączenie rodzin
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Jeśli przy łączeniu rodzin wystarczy akt ślubu, to nie rozumiem czemu w innym wypadku miałby on być mniej wartościowy??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok